Brambory podle Buntera

Vše v čem se maso nenachází. Uuuuuha

Brambory podle Buntera

Příspěvekod drobek » 30 pro 2010, 16:19

Moje brambory.
Brambory,
Cibule,
Česnek,
Zázvor čerstvý,
Hermelín,
Sýr plátkový(Gouda,Ementál…
Balkánský sýr,
Olej,nejlépe olivový
Smetana,
Sůl,
Pepř,
Koření americké brambory.

Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a naložíme do přiměřené směsi oleje, čerstvého strouhaného zázvoru, soli a koření. Necháme hodinku odležet a občas směsí promícháme. Po hodince slijeme obsah tekutiny z naložených brambor na pánvičku, kde podusíme a pak krátce až se odpaří voda osmažíme rozmačkaný česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Pánvičku odstavíme z tepla a vychladlý obsah přidáme k bramborám.
Promícháme a necháme chvilku proležet. Poté obsah tekutiny z naložených brambor slijeme na pekáček, keramickou nádobu, či nádobu z varného skla. Dno i stěny hezky pomažeme a začínáme klást vrstvy. První vrstva je bramborová, druhá hermelínová, třetí bramborová, čtvrtá balkánská, kdy sýr na povrch rozdrobíme a poslední bramborová.Vložíme přikryté do vyhřáté trouby. Pečeme při 220°C. Za půl hoďky zjistíme jak jsme na tom s tekutinou a když je to OK a nemáme jí moc zalijeme uvážlivě smetanou. Pečeme ještě půl hoďky a množství tekutiny regulujeme systémem přikrýt, odkrýt. Na úplné finále poklademe pekáček pár plátky tvrdého sýra podle vlastního uvážení, který se krásně rozpustí. Maškrtní si do brambor přidají hrstičku vyloupaných vlašských ořechů, které dají pokrmu nezapomenutelnou chuť a pijí k tomu výrazné neproblémové červené. Čeští, vyznavači jihu, Jižané si přidají do brambor pár nasekaných černých oliv….ale pak k tomu musí pít drsné,sprosté víno…..jak oheň s krátkým dozníváním a lahodnou chutí!
Sléváním tekutiny z naložených brambor sleduji dietnější formu, místo toho, abych na pánvičku přidával nový olej.
Při přípravě brambor pro dva strávníky, používám kousek zázvoru velikosti mužského malíčku, při přípravě více porcí se množství řádově násobí. Zázvor normálně oloupu a nastrouhám na struhadle.Zázvor je zvláštní koření a ne každý ho snáší. Proto je třeba si před přípravou ujasnit, jestli zázvor ano či ne.
Při přípravě brambor pro dva strávníky použiji jeden Hermelín, při přípravě více porcí maximálně dva, jelikož Hermelín má velmi výraznou chuť a ovlivnil by celý pokrm.
Tyto brambory jsou vlastně samostatný pokrm. Milovníkům bramborových jídel dají téměř vše. My však k tomu pečeme ještě maso. Jehněčí kýta, pečené vepřové plecko na česneku s medem, vepřové kotlety (pečeně) na hořčici nebo telecí ledvina. To je naprostá symbióza chutí.
Recept se zdá pracný, ale opak je pravdou. Nejvíce práce nám zabere škrábání brambor a pak to jde již samo.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Zpět na Bezmasá jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

x